Guide til lokal SEO: Få flere kunder med SEO

Vil du tiltrække flere kunder fra dit lokalområde med søgemaskineoptimering uden at bruge penge på annoncering? Her får du en komplet guide til lokal SEO.

Indledning

1. Indledning

Har du en virksomhed som er afhængig af kunder fra lokalområdet? Vil du tiltrække flere kunder via organisk trafik fra søgemaskinerne? Så bør du fokusere på lokal SEO.

Uden lokal SEO vil din virksomhed ikke kunne udnytte fordelene af de mange lokale søgninger og den efterspørgsel, der er på dine produkter eller ydelser.

I denne artikel vil du få en komplet guide til lokal SEO. Hvis du følger denne guide tør jeg godt love at du vil opleve din hjemmeside opnår bedre placeringer i søgeresultaterne, og du vil få flere kunder.

Jeg vil fortælle dig om de vigtigste faktorer i lokal SEO herunder Google My Business optimering, søgeordsanalyse og mange andre mere avancerede teknikker som vil hjælpe din virksomhed med at få mere eksponering, trafik og endnu flere kunder.

Du kan også selv vælge at arbejde med lokal SEO. Hvis du følger denne guide vil du være rigtig godt på vej til at skabe gode resultater for din virksomheds tilstedeværelse online.

Først starter vi stille ud med det grundlæggende om lokal søgemaskineoptimering.

Om Simon Grevang

Jeg har i mere end 14 år arbejdet professionelt med søgemaskineoptimering. Jeg har Danmarks eneste ECTS godkende uddannelse indenfor SEO.

SEO er en vigtig del af dit marketingmix. Konkurrencen på lokal SEO er ikke så høj i Esbjerg fordi mange virksomheder ikke fokuserer på det område. Dette er til din fordel. Lad os tage en snak om mulighederne for at få din virksomhed til at ranke godt i Googles søgeresultater.

Om mig
Hvad er lokal SEO?

2. Hvad er lokal SEO?

Lokal SEO er et område af SEO, hvor man specifikt arbejder med søgemaskineoptimering med det formål at tiltrække flere kunder fra lokalområdet.

Lokal SEO kan være enormt effektivt, og hvis det gøres rigtigt vil din virksomhed blive præsenteret i både Google maps og de organiske søgeresultater.

Tilbage i 90’erne var der ikke forskel mellem de forskellige områder indenfor søgemaskineoptimering. I dag er der flere nuancer, hvor man specifikt og udelukkende fokuserer på lokal SEO med henblik på at være synlig over for kunder i lokalområdet.

Du bliver altså synlig på Google overfor potentielle kunder nær din virksomhed, som mangler lige præcis det produkt eller den service du tilbyder.

Vigtigheden af lokal SEO bliver mere vigtig i fremtiden fordi søgninger fra mobiltelefoner stiger nærmest eksplosivt.

Mange søgninger fra mobiltelefoner sker fordi brugerne søger efter en lokal virksomhed i nærheden f.eks. “Tømrer i Esbjerg” eller “bedste restaurant i Esbjerg”. Derfor er det vigtigt, at din virksomhed er synlig over for disse brugere ellers mister du potentielle kunder.

Flere undersøgelser viser, at op imod 56% af alle søgninger med lokal hensigt sker fra mobiltelefoner mens brugeren er på farten.

Forskel på lokal SEO og traditionel markedsføring

3. Hvad er forskellen på lokal SEO og traditionel markedsføring

Markedsføring er en nødvendig investering for alle seriøse virksomheder. Uden markedsføring vil din virksomhed ikke blive set og hørt i blandt dine potentielle kunder.

Markedsføring er en nødvendig investering for alle seriøse virksomheder. Uden markedsføring vil din virksomhed ikke blive set og hørt i blandt dine potentielle kunder.

Selvom du beslutter dig for at få lavet lokal SEO betyder det ikke, at du skal droppe andre markedsføringstiltag – heller ikke de traditionelle markedsføringsindsatser, hvis de virker for dig.

Problemet med traditionel markedsføring f.eks. radio- og avis spots er, at indsatsen ikke kan spores. Du ved altså ikke om dine investering tjener sig hjem igen som følge af flere kunder og øget omsætning.

Med online markedsføring og lokal SEO kan du måle på indsatsen. Det giver dig mulighed for at finde ud af om markedsføringsindsatsen er pengene værd.

Jeg implementerer altid sporing af markedsføringsindsatsen for mine kunder. Det er enormt vigtigt at finde ud af om markedsføringen virker – eller om det ikke gør. Uden sporing vil det ikke være muligt for os, at optimere på indsatsen eller lukke den ned, hvis den ikke virker.

Hvis du ikke sporer din markedsføringsindsats risikerer du at spilde pengene.

Har du brug for hjælp til opsætning af sporing via Google Analytics? Du er meget velkommen til at kontakte mig.

Google My Business

4. Opsætning Google My Business - og løbende optimering

Google My Business er vigtig når du arbejder med lokal SEO. Uden Google My Business vil du ikke blive vist på kortet i Googles søgeresultater. Et kort der vises i langt de fleste tilfælde på lokale søgeforespørgsler.

Google My Business hed tidligere Google Places. Google My Business kan bruges af virksomheder til at håndtere deres “Google relaterede” emner ét sted. Det omfatter blandt andet:

  • Kontrol over virksomhedsfortegnelsen, information logo og anmeldelser.
  • Uploade billeder og give kunderne en virtuel rundtur i din virksomhed
  • Se og svare på anmeldelser i Google.
  • Integration med Google Adwords
  • Adgang til insights rapporter
  • Oplysninger om evt. integrerede Youtube og analytics konti.

Opsætning af Google My Business er ikke en besværlig og tidskrævende opgave. Derfor bør du få det sat op og optimeret – især hvis du har en fysisk butik og afhængig af kunder fra lokalområdet.
Gå til www.google.com/business for at komme i gang. Klik derefter på “start nu knappen” i højre hjørne øverst.

Du vil blive dirigeret til et Google kort, hvor kan søge efter din virksomhedsadresse. Herefter vil du blive bedt om at bekræfte, at det er din adresse. Du bliver bedt om at udfylde relevante oplysninger om din virksomhed herunder firmanavn, telefonnummer, adresse m.m. Sørg for at bruge de samme oplysninger som du angiver andre steder på internettet.

Efterfølgende skal du bekræfte virksomhedens adresse gennem en verifikationsproces. Google sender dig et brev med posten, som indeholder en unik kode. Du vil modtage pinkoden efter 3-4 uger. Når du har modtaget koden, skal du indtaste koden i din Google My Business konto for at bekræfte adressen er din.

Du bør angive alle relevante oplysninger under din virksomhedsprofil herunder billeder og åbningstider m.m.

 

Sådan optimerer du Google My Business

Min erfaring er, at mange virksomheder starter på sin Google My Business profil, men får den aldrig gjort helt færdig. Du bør altid færdiggøre din Google My Business profil 100%.

Sørg for at have et troværdigt profilbillede og logo, som kan få dine potentielle kunder til at klikke på din profil. Dine billeder bør være interessante og relatere sig direkte til din virksomhed.

Når du uploader dit billede så sørg for at filen indeholder dit søgeord og lokation. Hvis din virksomhed ønsker at blive set i Esbjerg, så lad Esbjerg være et søgeord sammen med navnet på din virksomhed i billedet.

Du har mulighed for at tilføje yderligere billeder til din profil, og det samme gælder med søgeord i navngivningen af billedfilen.

Under din profil har du mulighed for at angive en kategori som matcher til din virksomhed. Google anbefaler, at du ikke angiver for mange kategorier. Du skal selvfølgelig vælge de kategorier som er relevante for din virksomhed – hverken færre eller flere.

Når du angiver dine oplysninger herunder virksomhedens navn, adresse og telefonnummer, så er det vigtigt at de samme oplysninger fremgår andre relevante steder på internettet.

Du skal altså ikke bruge forskellige telefonnumre eller adresser andre steder.

Søgeord

5. Sådan finder du dine søgeord

Keywords eller søgeord er en vigtig del i arbejdet med søgemaskineoptimering. Søgeord kan både bestå af et enkelte ord eller sætninger. Hvis et søgeord er en sætning kalder man det et “longtail keyword”.

I dag er Google semantisk og forstår sammenhænge. Du skal derfor passe på med at bruge de samme søgeord for mange gange. Brug i stedet synonymer og andre sammenhænge som giver mening for det emne du skriver om.
Longtail søgeord er ofte bedre at bruge fordi der er mindre konkurrence. Derudover er brugerne ofte længere fremme i en eventuel og brugeren er længere fremme i sin beslutningsproces når der bruges et longtail søgeord.

Eksempler på søgeord kan være:

  • Håndværker
  • Tømrer
  • Elektriker
  • Billig tømrer
  • Bedste elektriker
  • Tømrerfirma til nybyg
  • Advokat

Det handler om at finde de søgeord der matcher brugernes hensigt. Målet er at blive vist øverst i Googles søgeresultater.
Når en potentiel kunde søger efter en service eller produkt finder brugerne din virksomhed i Googles søgeresultater, klikker på resultatet og lander derefter på din hjemmeside. Formålet er at brugeren skal udføre en handling du ønsker – det kan være et køb af et produkt, kontakter dig eller måske noget helt andet.

Der er mange måder at finde søgeord på. En god søgeordsstrategi er vigtig for at opnå maksimal effekt. Du kommer langt ved at lave en brainstorm, men der findes også værktøjer f.eks. SEMrush, Google Keyword Planner og Übersuggest som kan hjælpe dig på vej. Personligt er jeg glad for SEMrush.

Der findes mange andre søgeordsværktøjer f.eks. Keywordtool.io og Rebutter.me osv. Flere af disse værktøjer viser et estimat på antal søgninger for et givent søgeord. Det giver dig mulighed for at vurdere om du skal implementere søgeordet i din lokal SEO strategi eller om du skal vælge et andet søgeord med mere volumen og mindre konkurrence.

Når du laver din søgeordsstrategi, så tænk over hvad brugerne ønsker at opnå. Hvad er brugernes mål med at udføre en søgning i Google – og hvad er dit mål.

Søgemaskineoptimering handler også om forretningsforståelse. Hvis du kombinerer brugernes mål med virksomhedens mål, så vil det lykkes dig at lave effektiv SEO.

 

Google Keyword planner

Google keyword planner er et godt værktøj til at finde idéer til søgeord og relaterede søgeord som du kan bruge i dit arbejde med lokal SEO.
Disse søgeordsværktøjer skal ses som inspiration til at finde på endnu flere søgeord og sætninger.

Husk på, at du kender dine kunder bedst. Derfor ved du også hvad dine kunder søger efter, når de skal bruge dit produkt eller service.

Konkurrentanalyse

6. Konkurrentanalyse

En grundig konkurrentanalyse er en vigtig del af din markedsføringsstrategi – også når det handler om søgemaskineoptimering. Når jeg starter et samarbejde med en ny kunde laver jeg altid en konkurrentanalyse som det første.

En grundig konkurrentanalyse er en vigtig del af din markedsføringsstrategi – også når det handler om søgemaskineoptimering. Når jeg starter et samarbejde med en ny kunde laver jeg altid en konkurrentanalyse som det første.

Det giver mig en idé om, hvor henne kunden er placeret i markedet. Det giver mig desuden en indikation om, hvad der skal til for at være konkurrencedygtig på forskellige parametre.
Når jeg har udarbejdet en konkurrentanalyse, kan jeg også komme med et bud på, hvad det vil kræve for at kunne konkurrere med de største konkurrenter i markedet.

Hvis jeg vurderer, at konkurrenternes SEO indsats er for omfattende, fortæller jeg kunden dette, så vi sammen kan beslutte om vi skal tage “kampen” op eller finde andre kanaler at fokusere på.

Set med et SEO synspunkt er konkurrentanalysen en vigtig del af arbejdet. En konkurrent analyse giver mig mulighed for at “stjæle” eller finde inspiration til nye søgeord blandt konkurrenterne.

Det er ikke ualmindeligt at løbe tør for idéer til søgeord, og derfor kan det være en rigtig god idé at indhente inspiration hos sine konkurrenter.

 

Sådan finder du dine konkurrenters søgeord

For at finde ud af hvilke søgeord dine konkurrenter bruger, skal du kigge deres hjemmeside. Find de vigtigste sider hos din konkurrent (f.eks. et produktark).

Analyser din konkurrents hjemmeside for at finde ord og sætninger som relaterer sig til jeres marked. Du kan med fordel skrive dem ned.

Du kan også vælge at bruge Google Keyword Planner til at finde konkurrentens søgeord. I stedet for at indtaste din egen hjemmeside, når du beder Google om at finde søgeordsidéer, så indtaster du i stedet din konkurrents hjemmeside f.eks. produktarket.

Google tager udgangspunkt i sidens indhold, og derefter vil Google Keyword Planner komme med en række relevante søgeord.

Der findes andre relevante værktøjer til at finde søgeord, men mange af disse kræver betaling.

Hvad er et longtail keyword?

7. Hvad er en søgeordssætning eller longtail keyword?

Søgeord med den lange hale er en sætning som man kalder et “longtail keyword”. Et ordsprog siger at “den lange hale altid vil vinde”.

Det betyder egentlig bare at søgeord udformet som en sætning er stærkere end et almindeligt søgeord.

F.eks. vil en søgning på “advokat i Esbjerg” være stærkere end “advokat”. Fordi hensigten med en søgning på “advokat i Esbjerg” med al sandsynlighed er, at finde en advokat i Esbjerg.

Hvor imod en søgning på “advokat” kan hensigten være mange andre ting. Longtail søgeord afspejler ofte brugerens hensigt ved lokale søgninger.

Desuden er konkurrencen på long tail keywords ofte er mindre end den er på enkelt ords søgeord.

Selvom søgevolumen er et longtail søgeord er mindre vil konverteringsraten ofte højere end søgeord med ét ord. Netop konverteringsraten er afgørende, når vi snakker online markedsføring også lokal SEO.

Der findes andre typer søgeord f.eks. “phrase match”, “exact match” og “broad match modifier”, som man også bruger i arbejdet med Google Adwords. Disse søgeord vil jeg dog ikke beskrive nærmere i denne artikel guide om lokal SEO for at holde den simple.

Google Trends

8. Google Trends

Google Trends er et værktøj som giver dig lov til at se hvor ofte et specifikt søgeord, emne eller sætning bliver søgt efter inden for en periode.

Før du færdiggøre din søgeordsstrategi bør du bruge Google Trends for at se om interessen for dine valgte søgeord er stigende eller faldende.

Google Trends giver dig mulighed for at lave en søgning og derefter vil resultaterne blive vist som en graf som Google kalder søgevolumen index graf. Data i grafen kan efterfølgende eksporteres til en .csv-fil, som du kan åbne i Excel eller andre regnearksprogrammer.

Ved at bruge Google Trends i din søgeordsstrategi sikrer du, at din søgeordsstrategi kun målretter søgeordsidéer der kommer til at gavne dig i fremtiden. Du sparer derfor en masse ressourcer og bekymring, hvis dine valgte søgeord ikke performer som ventet.

Udtalelse
Simon har hjulpet mig med SEO på min webshop

Jeg kan derfor varmt anbefale Simon, hvis du har brug for en dygtig og kompetent SEO ekspert.

Ejer af Mikkla.dk

Betina

On-page optimering

9. On-page optimering i lokal SEO

Mange faktorer spiller ind når Google skal bestemme placeringerne for en hjemmeside. Husk på Googles opgave er at levere de bedste resultater til brugerne for hver given søgning.

SEO eksperter bruger meget tid på at teste hvad der virker – og hvad der ikke gør. Der findes dog en række best practice inden for lokal SEO.
Jeg vil i det følgende vil jeg fortælle om nogle af de “best practice” som du også selv kan arbejde med. Der er ingen tricks eller genveje til at få organisk trafik fra lokale via Google. Det handler om at tilpasse sig Googles retningslinjer og følge anbefalingerne Google kommer med.

 

Søgeordsstrategi

En god søgeordsanalyse er fundamentet i al arbejde med lokal SEO. En grundig søgeordsanalyse er en forudsætning for at du kan arbejde med søgemaskineoptimering

Jeg møder vi ofte virksomheder som ikke har fået udarbejdet en grundig søgeordsanalyse selvom de har integreret søgemaskineoptimering som fast del i deres markedsføringsstrategi. Det er derfor vigtigt for mig at præcisere en søgeordsanalyse er afgørende for at få lavet SEO der virker.

En søgeordsanalyse giver dig unik indsigt i hvordan dine kunder og øvrige målgruppe søger efter dine produkter eller service på. Når du ved hvilke søgeord din målgruppe bruger vil du også have bedre mulighed for at integrere disse i din SEO strategi.

Ved at implementere idéerne fra din søgeordsanalyse på din hjemmeside gør du din hjemmeside mere relevant for brugerne. Det vil desuden vil hjælpe med at hæve konverteringsraten og på den måde får du en bedre forretning.

Derudover vil det have en række indirekte fordele f.eks. at brugerne bliver længere tid på din hjemmeside, interagerer mere med indholdet og andre elementer, som har indflydelse på SEO og derved giver hjemmesiden bedre placeringer i SERP (Googles søgeresultater).

Optimering af title tags

10. Optimering af title tags og meta beskrivelse

Title tags er et vigtigt element og du bør bruge dem aktivt. De er en del af grundlæggende arbejde med SEO optimering.

Title tags er den tekst, der vises i Googles søgeresultater, og teksten der vises i toppen af din browser.
Google lægger stor vægt på søgeord der findes i title tags. Det giver Googles robotter/crawlere en idé om, hvad din hjemmeside handler om.

I mange CMS systemer er der mulighed for at ændre title tags og meta beskrivelserne for hver side. Mange tror fejlagtigt, at det er nok hvis bare man udfylder disse.

Title tags og meta beskrivelser skal udfyldes i tråd med din søgeordsanalyse. Hvis du vil have det optimale ud af arbejdet med SEO, bør du være både omhyggelig og grundig, når du udfylder title tags og meta beskrivelserne på din hjemmeside.

Et lille tip er at inddrage CTA (call to action) og få title tag til at skille sig ud. På den måde øger du chancen for at brugerne klikker på resultaterne fra din side i Google’s søgeresultater.

Best practice for at udarbejde det perfekte title tag:

  • Hold en beskrivelse under 55 tegn
  • Tilføj primære søgeord og geografisk placering
  • Skriv søgeordet i første del af beskrivelsen
  • Skriv naturligt

Meta beskrivelse er den uddybende tekst under title tagget, som også vises i Googles søgeresultater. Google lægger ikke vægt på selve teksten, men en god meta beskrivelse har alligevel stor værdi.

Som tidligere fortalt giver en høj klikfrekvens (CTR) bedre placeringer i Googles søgeresultater. Hvis du gør din meta beskrivelse spændende og anderledes, øger du chancen for at brugerne klikker på dit resultat. På den måde får du en høj klikfrekvens.

Ved f.eks. at inkludere relevante søgeordet i meta beskrivelsen fremhæves søgeordet, hvilket får dit resultat til at skille sig ud på en matchende søgning.

Derudover kan du vælge at inkludere spændende og relevante CTA’er for at øge interessen omkring resultaterne for din hjemmeside.

Gør din meta beskrivelse relevant for din målgruppe ved at inkludere både søgeord, geografisk placering og en god CTA. Så vil du opleve, at potentielle kunder klikker på resultaterne fra din side i Google’s søgeresultater.

Optimering af billeder

11. Optimering af billeder på din hjemmeside

Billeder kan få din hjemmeside til at loade langsommere. Søgemaskinerne og især Google bryder sig ikke om langsomme hjemmesider.

Faktisk har Google offentligt meldt ud at de i fremtiden vil prioritere hurtige og sikre hjemmesider i deres søgeresultater. Hastighed er en af Googles mange ranking faktorer. En hurtigt hjemmeside er en brugervenlig hjemmeside. Husk på at Google hver dag arbejder på at levere brugervenlige og relevante resultater til brugerne af Google.

Du kan teste din hjemmeside ved hjælpe af Google pagespeed insights for at se hvordan din hjemmeside klarer sig. Google kommer efter testen selv med forslag til optimering.

Google kan ikke læse eller forstå billeder endnu. Når du uploader et billede på din hjemmeside ved Google faktisk ikke, hvad billedet handler om.

Du kan med fordel optimere billedernes ‘alt text’. Alt text er en lille beskrivelse af billedet. Hvis det giver mening, bør du inkluderer dine relevante søgeord fra din søgeordsanalyse.

Det er også en god idé at navngive billedet med relevante søgeord inden du uploader det til din hjemmeside. Ved at navngive dine billeder hjælper du Google med at forstå indholdet på din hjemmeside.

Sørg for at dine billeder ikke hedder det samme. Derudover bør du bruge forskellige varianter af dine søgeord i filnavnene.

Optimering af ankertekst

12. Optimering af ankertekst

Ankertekst er den tekst der bruges, når man linker til enten intern eller ekstern side.Der er mange fordele og muligheder i at arbejde med ankertekster.

Og derfor har jeg valgt at fortælle en lille smule om det i dette afsnit.

Google holder øje med ankertekster rettet mod din hjemmeside både fra interne og eksterne sider. Det hjælper Google med at forstå, hvordan andre beskriver din hjemmeside.

Forskellige ankertekster er optimalt. Det gør ankerteksterne naturlige, og det giver mulighed for at målrette flere relevante søgeord.

På din egen hjemmeside har du kontrol over ankerteksterne. Du bør derfor være meget omhyggelig, når du vælger anker teksten der forbinder siderne.

URL struktur

13. URL struktur

En god URL struktur er ren og inkluderer relevante søgeord fra din søgeordsanalyse.

Google’s robotter læser URL adressen for at forstå, hvad sidens indhold handler om.

Derfor bør du inkludere relevante søgeord og geografiske placeringer i URL på de sider, hvor det giver mening.
Mange CMS systemer navngiver selv URL baseret på sidens titel. Det er dog ikke altid den optimale løsning. Hvis det er muligt bør du selv navngive url adresserne, hvis det giver mening.

Du kan også løbende ændre URL’en i mange CMS systemer. Når du ændrer på URL adressen, risikerer du at dit CMS system ikke automatisk laver en redirect.

Bliver der ikke lavet en redirect til den “ny” URL, så vil brugerne få en *404 fejl. Derfor skal du være opmærksom, når du ændrer URL på din hjemmeside.

Mobilvenlig hjemmeside

14. Mobilvenlig hjemmeside

Når man arbejder med lokal SEO så er ét det absolut vigtigste element at have en mobilvenlig hjemmeside..

Google har et udtryk der hedder “mobil first”. Brugere med en lokal søge hensigt benytter i langt de fleste tilfælde deres mobiltelefon til at finde lokale virksomheder.

Søgninger fra mobile enheder er stærkt stigende og antallet vil fortsætte med at stige de næste mange år.

Google har tidligere meldt ud at de prioriterer mobilvenlige hjemmesider. Vil du være med helt fremme hvor det er sjovt, skal din hjemmeside være mobilvenlig.

Allerede nu er der stor forskel i Googles søgeresultater fra når du søger fra en mobiltelefon og en desktop. Din hjemmeside kan altså godt have flere forskellige ranking positioner afhængigt af hvilken enhed der søges fra.

Google har meldt ud at de “straffer” hjemmesider, der ikke er 100% mobilvenlige. Så hvis du ikke allerede har en mobilvenlig hjemmeside, så er tiden til det nu.

Brugere med en lokal søge hensigt benytter i langt de fleste tilfælde deres mobiltelefon til at finde lokale virksomheder.

Søgninger fra mobile enheder er stærkt stigende og antallet vil fortsætte med at stige de næste mange år.

Google har tidligere meldt ud at de prioriterer mobilvenlige hjemmesider. Vil du være med helt fremme hvor det er sjovt, skal din hjemmeside være mobilvenlig.

Allerede nu er der stor forskel i Googles søgeresultater fra når du søger fra en mobiltelefon og en desktop. Din hjemmeside kan altså godt have flere forskellige ranking positioner afhængigt af hvilken enhed der søges fra.

Google har meldt ud at de “straffer” hjemmesider, der ikke er 100% mobilvenlige. Så hvis du ikke allerede har en mobilvenlig hjemmeside, så er tiden til det nu.

Overskrifter

15. H1, H2 og H3 overskrifter

Langt de fleste hjemmesider har en eller flere overskrifter.

Søgemaskinernes robotter kigger også på overskrifter for at finde ud af, hvad hjemmesiden handler om.

Du kan tildele overskrifter forskellige niveauer af betydning. På hver side bør du derfor have ét H1-tag, og derefter det nødvendige antal H2 og H3 overskrifter.

Brug dine søgeord i disse overskrifter, hvis det er relevant og naturligt. Det kan hjælpe Google til at forstå din hjemmeside bedre.

Struktureret data

16. Struktureret data

Struktureret data er en vigtig del i det tekniske arbejdet med SEO.

Desværre er strukturerede data et område mange glemmer. Struktureret data hjælper søgemaskinerne til bedre at forstå din hjemmesidens indhold.

Struktureret data er kode som du kan implementere på din hjemmeside som hjælper søgemaskinerne til at forstå din hjemmeside bedre. Det er kode i et bestemt format som er skrevet på en måde søgemaskinerne herunder Google forstår.

Google bruger struktureret data til at vise søgeresultaterne på en bestemt måde.

De store søgemaskiner har udviklet et fælles kodesprog som du kan bruge til at markere din hjemmeside med. Du kan finde markeringerne på schema.org.

Du kan altså bruge Schema.org til at finde den type kode du har brug for til netop din side.

 

Derfor er struktureret data vigtig for lokal SEO

Struktureret data er vigtig for SEO fordi det gør det nemmere for Google at forstå, hvad din hjemmeside handler om.

Google har brug for hjælp til at finde ud af, hvad en hjemmeside handler om for at kunne vise den i søgeresultaterne.

Ved hjælp af struktureret data fortæller du Google, hvad din hjemmeside handler om – og det vil gavne dine placeringer i Google søgeresultater.

Ved at implementere struktureret data fra din hjemmeside også udseende i søgeresultaterne også ændres og skille sig mere ud.

Der vil være mere specifikke oplysninger, hvilket vil øge chancen for at en bruger klikker på resultater fra din hjemmeside. Husk nu, at flere klik vil med tiden give bedre placeringer i søgeresultaterne.

Når du arbejder med lokal SEO vil de 8 mest anvendte markeringer måske være:

  • Anmeldelser
  • Kuponer og tilbud
  • Video
  • Lokal og geotags
  • Personer, medarbejdere, enkeltpersoner
  • By
  • Produkter
  • Anmeldelser
Vigtige faktorer

17. Vigtige faktorer

Der er mange ligheder mellem traditionel SEO og lokal SEO. I dette afsnit vil jeg fortælle lidt mere om de faktorer du bør arbejde med.

Hvis du har en fysisk virksomhed og ønsker lokale kunder ved hjælp af SEO, så er det disse faktorer du for alvor skal arbejde med.

Google My Business er et gratis og brugervenligt værktøj for virksomheder og organisationer til at håndtere deres tilstedeværelse på tværs af Google’s services.

Ved at holde din Google My Business profil opdateret med relevante oplysninger om din virksomhed, så hjælper du dine kunder med at finde dig, og det giver mulighed for at fortælle om din virksomhed.

Der er rigtig mange fordele ved at bruge Google My Business, og jeg vil opfordre dig til at bruge denne service. En af de store fordele er, at du kan opfordre dine kunder til at anmelde din virksomhed.

Når du opretter din Google My Business profil, er det vigtigt at du vælger den rigtige kategori for din virksomhed. Derudover vil jeg opfordre dig til at få bekræftet din adresse med en kode fra Google.

NAP står for navn, adresse, telefonnummer (phone). Det er informationer du skal bruge på forskellige steder på internettet med relation til din virksomhed.

Hvis du kan få dine oplysninger på en anden hjemmeside i din niche med høj autoritet, vil have stor værdi for dit arbejde med lokal SEO. Når du skal vurdere om en hjemmeside er autoritær, så brug din sunde fornuft.

Har hjemmesiden godt indhold, linker den ud til andre relevante og indholdsrige hjemmesider, er det sandsynligvis en autoritær hjemmeside. Indenfor SEO findes der et begreb der hedder Domain Authority. Det er en metric som forudsiger, hvor godt en hjemmeside formodes at være i søgemaskinerne i forhold til andre hjemmesider. Der findes flere SEO værktøjer som giver deres bud på Domain Authority.

Linkbuilding er vigtig i arbejdet med SEO, men der er rigtig mange tilgange til arbejdet med linkbuilding.

For bare få år tilbage bestod arbejdet med linkbuilding i at skaffe en masse links til den pågældende hjemmeside. Disse links kunne stamme fra splogs eller andre netværk. Der var med andre ord ikke tale om kvalitet i de indgående links.

Google’s opgave er at vise relevante resultater til brugerne for en given søgning. Derfor lancerede Google en opdatering, hvor de ville straffe denne måde at lave linkbuilding på, og belønne hjemmesider med relevante og stærke links.

I dag handler linkbuilding om at skaffe de “rigtige” links, så du kan få en naturlig og stærk linkprofil. Hellere 200 kvalitets links dnd 2000 links af ringe kvalitet fra splogs og andre linknetværk.

Troværdighed er nøglen

18. Troværdighed er nøglen

Lokal SEO handler i høj grad om at opbygge troværdighed igennem anmeldelser.

Søgemaskinerne og især Google tillægger anmeldelser høj værdi fordi det kommer fra brugerne – altså dine kunder.

Der findes mange undersøgelser som påviser at anmeldelser har en direkte påvirkning af søgemaskinernes resultater. Der er selvfølgelig mange andre fordele ved at have gode anmeldelser på nettet, så det er bestemt et område du bør arbejde med.

Du kan få anmeldelser på mange måder, og der findes mange platforme på internettet til at placere anmeldelserne. Den mest kendte er vel nok Trustpilot, men du kan altså også bruge Google’s service.

Mange af dine kunder vil rigtig gerne lave en anmeldelse af din virksomhed, hvis du spørger dem pænt. Jeg arbejder også med e-mail markedsføring. Flere af de kunder jeg arbejder med har jeg opsat automatiske e-mail flows, hvor fokus er at indsamle kunde anmeldelser.

På den måde kan vi gøre det nemt for dine kunder at anmelde din virksomhed uden du skal bruge ressourcer på at kontakte dine kunder for at spørge dem.

Det er vigtigt at det gøres nemt at efterlade en anmeldelse eller gør dine kunder det ikke. Og du bør vælge at give dine kunder et incitament for at lave en anmeldelse.

Min erfaringer er at kunderne gerne vil lave en anmeldelse, hvis du spørger dem pænt og fortælle, at de kan gøre en forskel ved, at hjælpe andre i samme situation.

Effekten af lokal SEO

19. Sådan måler du på effekten af lokal SEO

Online markedsføring kan spores og analyseres.

På den måde kan du afgøre om din investering har tjent sig hjem.
Få du efter SEO indsatsen flere organiske besøg set i forhold til året før? Hvis du ikke har nok data til at gå et år tilbage, så kig på måneden før. Du skal bare være opmærksom på, at der kan være store sæsonbetonede udsving.
Du kan bruge Google Analytics til at se og analysere på relevant data. I Google Analytics finder du rapporten “kanaler” under “anskaffelse”.

 

Konverteringer og opsatte mål

Du tjener ikke penge, hvis dine besøgende ikke udføre den ønskede handling. Derfor er det ikke nok at tiltrække organisk trafik i arbejdet med SEO.
Hver virksomhed har deres egne specifikke mål og kriterier for en konvertering. En konvertering kan være tilmelding til nyhedsbrev eller hvis en bruger udfylder en kontaktformular.

Der findes både mikro- og makro konverteringer.

En mikro konvertering er typisk når en bruger tilmelder sig et nyhedsbrev, abonnerer på din blog eller downloader et produktkatalog. Altså når en bruger viser en interesse for din virksomhed, som du ikke direkte kan tjene penge på.

En mikro konvertering bruger blot brugeren tættere på din virksomhed og den handling, som du kan tjene penge på.

En makro konvertering er, når brugeren reagerer mere aktivt ved at købe dine produkter, booke et møde, indhenter et tilbud eller bestiller en præsentation af din produkt.

En makro konvertering er altså, når en kunde foretager en handling, som er tydelig værdiskabende for din virksomhed.

 

Mobiltrafik

Trafik fra mobile enheder er stigende, og som tidligere nævnt foretages 56% af søgninger med en lokal hensigt fra en mobil enhed.

Det vil derfor være naturligt at kigge på mobil trafikken, når du skal evaluere en lokal SEO kampagne.

Du kan bruge Google Analytics til at se hvor mange besøg du får fra mobile enheder. Brug rapporten målgruppe – mobil – oversigt.

En vigtig KPI for din virksomhed kan være, at trafik fra mobile enheder er i konsekvent stigning. Derudover bør du overvåge placeringer i Googles søgeresultater på søgninger fra mobile enheder.

 

Linkprofil

Som en generel tommelfingerregel bør det samlede antal links til din hjemmeside stige regelmæssigt.

Processen med at vinde og tage backlinks er en kontinuerlig proces, men når man sammenligner resultater for hvert kvartal, så bør der være en tilvækst i links.

Din SEO bureau har helt sikkert værktøjer til at analyser på indgående links. Ellers kan vi anbefale både MOZ og Ahref til linkanalyse, men begge er betalte værktøjer.

Linkprofil

20. Linkprofil

Som en generel tommelfingerregel bør det samlede antal links til din hjemmeside stige regelmæssigt. 

Processen med at vinde og tage backlinks er en kontinuerlig proces, men når man sammenligner resultater for hvert kvartal, så bør der være en tilvækst i links. 

Din SEO bureau har helt sikkert værktøjer til at analyser på indgående links. Ellers kan vi anbefale både MOZ og Ahref til linkanalyse, men begge er betalte værktøjer. 

De afsluttende bemærkninger

21. De afsluttende bemærkninger om lokal SEO

Lokal SEO er efter min opfattelse én af de vigtigste markedsførings discipliner for virksomheder som ønsker kunder i lokalområder.

Uden lokal SEO kan du ikke forvente at du rangerer godt i søgemaskinerne. Google foretager løbende opdateringer og ændringer, så du skal holde dig opdateret, hvis du ønsker at være i toppen af Googles søgeresultater på lokale søgninger.
Konkurrencen i lokal SEO er hårdere end nogensinde – og konkurrencen vil blive endnu højere med tiden.

For at opnå dine forretningsmæssige mål og bedre resultater i søgemaskinerne på lokale søgninger, så skal du være fokuseret på lokal SEO. Brug denne guide til at optimere din virksomheds tilstedeværelse på internettet, og jeg vil garantere dig for, at du vil opleve resultater som kan ses direkte på bundlinjen.

Har du spørgsmål til denne guide om lokal SEO, er du meget velkommen til at kontakte mig.

Relaterede artikler

Læs også disse artikler om online markedsføring.

14.okt - SEO

SEO Guide: Den ultimative guide

I praksis består arbejdet i at opnå en høj position i søgeresultaterne på Google eller de andre søgemaskiner. I arbejdet…

Læs mere
9.okt - Facebook

Facebook annoncering Esbjerg

Facebook annoncering giver dig en lang række muligheder for at målrette og segmentere budskaber til relevante målgrupper.

Læs mere
15.okt - Digital strategi

Funnel marketing

Der er mange måder at arbejde med funnel marketing på. Formålet med denne artikel er at give dig gode råd…

Læs mere